Transcriptie: Waarom zijn we ongelukkig? Streven we naar het verkeerde? | #89 Chi Chiu
[01:00] – Je hoeft niet gezond te zijn om vitaal te zijn. Vraag: wat is vitaliteit? Vitaliteit gaat over levendig zijn; doelen hebben, dromen hebben, ambities.
[08:00] – Hoe kan dat mensen micromanagen en toch onzeker zijn of moe? Waar gaat dat dan mis? De disconnect zit ‘m in impulscontrole; kan je beloning uitstellen? Millennials en generatie z wordt verweten dat ze uit zijn op instant gratification. Onderzoek laat echter zien dat de aantijgingen niet kloppen. De generatie is juist op zoek naar minder instant gratification.
[10:50] – Er is een derde factor: de hoge lat. Vanaf de intrede van massamedia zijn er continu uitzonderingen in beeld. Als jij iedere dag een uitzondering ziet, dan is dat niet meer de uitzondering maar de norm geworden. Deze generatie is daarmee opgegroeid. Voor hun is dit de realiteit.
[14:05] – Ze zijn niet uit op instant gratification, het is de norm die ze hanteren. Hun norm is dat ze de regels doorlopen om succesvol te worden. Dat is dus geen instante gratificatie. Het is werkethiek die ik nog nooit eerder heb gezien, en het is een impuls controle die ik ook nog nooit eerder heb gezien.
[17:20] – De voorbeelden die zij hebben, hebben hun exposure gebouwd rondom visibiliteit. Dat is een onderdeel van hun communicatiemix en wellicht zelfs business model.
[19:50] – De basis van al het leven is te wijten aan toeval. Evolutie heeft geen richting; het gaat alleen maar over toeval.
[23:30] – Evolutionaire psychologie; je kunt achteraf een betekenis geven aan iets wat goed uitpakte. Maar vooruit kijken wat handig is, is niet mogelijk omdat je niet kan experimenteren.
[28:00] – Richard Dawkins zegt: “Because it works”. Onderscheid tussen persoonlijke waarheid en objectieve waarheid. De persoonlijke waarheid kan een brandstof zijn om jezelf te motiveren, maar de objectieve waarheid kan de meeste mensen helpen.
[30:00] – Wetenschap gaat niet over zekerheid, maar over waarschijnlijkheid. Dat sluit heel erg aan op de echte wereld. In de wetenschap geldt dat te meer er gemeten is, des te betrouwbaarder iets wordt.
[38:04] – Is er een wildgroei aan coaches?
[42:02] – Is Grit niet wetenschappelijk onderbouwd? Het is een bestaand concept; wij kennen het als consciëntieusheid, het is een persoonlijkheidstrek. Dat betekent niet dat je niet iets kunt bereiken door het vol te houden, maar dat is geen nieuwe vinding. Mensen die consciëntieus zijn, die doen dat van nature.
[45:10] – Is eigenwaarde een basisbehoefte? Chi stelt van niet.
[46:35] – We moeten stoppen met de term ‘maakbaarheid’ en de ‘meritocratie’. Dat is dat al het succes dat je hebt terug te herleiden is naar je eigen verdiensten. Dat is gewoon niet waar, en bovendien brengt het mensen in problemen.
[48:15] – Louis Pasteurzei: “toeval heeft een voorkeur voor mensen die voorbereid zijn”. Je kunt je kansen vergroten. Dat kan je vertalen naar hard en slim werken. Als je hard en slim werkt betekent echter niet dat je ook succesvol zult zijn.
[49:20] – Naast hard en slim werken moet je ook het tweede component ‘compassie’ hebben. Compassie voor jezelf, de compassie dat het oké is om te falen.
[51:30] – De meest nobele versie van ons is het kiezen van de wereld boven je land. Dus wel werken aan klimaatbeheersing ipv America First. Hetzelfde zie je hier in Nederland met de zwarte pieten discussie. Het gaat niet over zwarte piet, maar het gaat over het verlies van identiteit. Er is niets mis met het hebben van een identiteit, het wordt pas een probleem als je je identiteit gaat gebruiken tegen een ander.
[54:30] – Hoe zijn wetenschap en spiritualiteit gelinkt? Spiritualiteit gaat over het zien van samenhang. Samenhang kan gewoon op feiten zijn gebaseerd.
[55:10] – Wat is mystiek dan? De bovennatuurlijke verbindingen die we hebben. Dat is waar spiritualiteit ook heel vaak over gaat, over de niet stoffelijke verbintenissen die op een of andere manier een hoger doel met ons voor hebben.
[56:35] – Duaal representatie vermogen is de mogelijkheid om aan eenzelfde gebeurtenis of object meerdere betekenissen te koppelen.
[1:03:06] – Als de drie logische basisbehoeften vervuld zijn, dan ga je zien dat het eigenlijk ook altijd goed zit met de eigenwaarde. Dat is zeer waarschijnlijk de reden waarom de eigenwaarde geen basisbehoefte is.
[1:07:30] – De belangrijkste boodschap van eigenwaarde is dat het heel sterk uitnodigt om te focussen op jezelf. Als dat gebeurt gaat het chronische active self systeem aan. Het leidt tot twijfel, bekritiseren, het zien van al je fouten en onvolmaaktheden. De focus gaat naar onszelf. Ook als we onszelf willen verbeteren, jezelf verbeteren zou het gevolg moeten zijn van iets, maar niet het doel op zich.