Verborgen talenten van mensen die opgroeien onder stress | Dr. Willem Frankenhuis

Speel aflevering

Opgroeien in armoede, in een onstabiel gezin of in een gewelddadige omgeving… onderzoek laat zien dat kinderen die chronische stress ervaren tijdens het opgroeien het ook later in het leven het zwaar(der) hebben en minder goed presteren, dan mensen die in meer gunstige omstandigheden groot zijn geworden. Maar is dat het hele verhaal?

Dr. Willem Frankenhuis is Associate Professor in developmental psychology aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij onderzoekt mensen die opgroeiden in stressvolle leefomgevingen en stelde vast dat dit niet enkel negatieve effecten had. Sterker nog, ze ontwikkelden juist specifieke talenten die uniek lijken te zijn voor deze groep.

In deze podcast leer je:

  • Wat doet opgroeien onder stress met je?
  • Wat weten maatschappelijk werkers wel dat onderzoekers niet zien?
  • Wat zijn de verborgen talenten van mensen die opgroeien onder stressvolle omstandigheden?
  • Wat is sociale mobiliteit?
  • Wat is wetenschapsfilosofie?
  • Hoe kan je het positieve zien van een moeilijke en stressvolle jeugd?

Een heel tof gevoel om als alumni van het BSI (ik studeerde daar zelf in 2008 af) weer door de gangen van de universiteit te lopen en dit soort thema’s aan te mogen snijden. Een gesprek dat wat mij betreft nog langer had mogen duren en wat me behoorlijk positief stemde na afloop! Ik hoop dat het jou ook op dezelfde manier inspireert!

Dr. Willem Frankenhuis

Luisteraars kunnen Dr. Willem Frankenhuis bereiken op: wfrankenhuis@gmail.com

Shownotes

Psycholoog, ondernemer, podcastmaker, schrijver en eigenwijze rebel op zoek naar vrijheid. In je hoofd en daarbuiten - Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Laat een reactie achter:

Instagram feed @sjanettdegeus

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Transformatie Podcast
Aflevering 82