Rake Vragen, opstellingen en patronen doorbreken | Siets Bakker

Speel aflevering

Siets Bakker is organisatieadviseur en schrijfster van het boek Rake Vragen. Ze laat daarin zien hoe je weer beweging kan krijgen in situaties die hopeloos vast lijken te zitten, of patronen die zich lijken te herhalen. Rake vragen zijn namelijk een ingang om voorbij de inhoud te kijken naar onderliggende systemen en patronen (en zijn dus een methode uit het systemisch domein). Een fascinerend onderwerp en een evenzo fascinerende podcast!

Toen ik deze podcast aankondigde op Instagram kreeg ik niet alleen hele enthousiaste reacties, maar ik vroeg jullie ook waar jullie zelf op vastliepen. Deze casussen bespreek ik met Siets op het einde van deze aflevering.

In deze podcast leer je:

  • Waarom lijken sommige dingen zich steeds te herhalen?
  • Hoe doorbreek je oude patronen?
  • Hoe kan je “loslaten” en volledig accepteren wat er is?
  • Welke Rake Vragen kan je altijd stellen?
  • Wat is het systemisch domein (vs het analytisch domein)?
  • Wat zijn opstellingen?

We hebben het daarnaast over de kwaliteit van aanwezigheid en hoe je die kan verhogen, hoe en waarmee we onzelf “vastzetten” en weer los komen en wat het betekent om jezelf te ‘organiseren’.

Op de terugweg in de auto werkte het gesprek nog lang na en kon ik het niet laten om Siets nog een appje met een aanvullende vraag te sturen: “Is er altijd een antwoord op een Rake Vraag? En wat doe je als je het antwoord niet weet?”

Haar reactie:

“De antwoorden op vragen in het systemische domein zijn heel anders dan die uit het analytische domein: je kunt ze namelijk voelen ipv horen. Met andere woorden: je neemt waar wat er in je lichaam gebeurt. Daar worden de verbindingen (of verstoppingen) zichtbaar. Bijvoorbeeld doordat iemand z’n adem op slot zet. Of een draai in de buik krijgt als hij ergens aan denkt. Of anders: je opgelucht voelen, meer lucht doordat iets zichtbaar is. Of dat je voelt dat je bloed begint te stromen.”

“Die taal van het lichaam doet er in het systemische domein meer toe dan die van de woorden.”

“Je lichaam reageert altijd. Er is dus altijd een antwoord.”

“Als je een vraag stelt en iemand kijkt je wazig aan, dan is die persoon of niet in verbinding met jou of niet met zichzelf. Dan kun je sowieso niet, dan moet je eerst verbinding leggen. Door bijvoorbeeld aan te kijken en te vragen wat op dat moment vooral zijn aandacht vraagt.”

“En: Als ik vraagsteller ben, dan interesseert het antwoord me eigenlijk niet. De woorden die iemand gebruikt, zijn slechts een vorm van communiceren (denk aan het voorbeeld van de droom). Ik ben wel geïnteresseerd in hoe de vraag iets los kan maken wat vast zit, dat is waar ik op let.”

Ik ben er benieuwd wat er resoneert bij jou na deze aflevering en ik lees dat dan ook graag terug in de comments! Onder alle reacties verloten we 3 exemplaren van Rake Vragen (12-18 april geldig).

PS Authentiek enthousiast zijn, zonder te klinken als een schreeuwerige zelfhulp verkoper. Challenge accepted: gratis online workshop Transformatie in Actie.

Siets Bakker

Boekentips

Psycholoog, ondernemer, podcastmaker, schrijver en eigenwijze rebel op zoek naar vrijheid. In je hoofd en daarbuiten - Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Laat een reactie achter

Instagram feed @sjanettdegeus

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Transformatie Podcast
Aflevering 66