Weet jij wat je eten eet? Over natuurvlees, vegetarisme en dierenwelzijn | De Woeste Grond

Speel aflevering
de woeste grond over natuurvlees, vegetarisme en dierenwelzijn

Weet jij wat je eten eet? In deze aflevering leggen Eugenie Benda en Leon Stam van De Woeste Grond uit waarom dit essentieel is. Niet alleen voor jouw gezondheid, maar ook voor het welzijn van de dieren. In een tijdperk waarin steeds meer mensen plantaardig gaan eten (waaronder ikzelf) vond ik het interessant om in gesprek te gaan met een slager die verassend genoeg heel veel vegetariërs en veganisten in het klantenbestand heeft. Want af en toe natuurvlees eten blijkt helemaal niet verkeerd!

De opname was in het prachtige Orvelte (in Drenthe) om de hoek van een schapenkooi. Die  Schoonebeker schapen kwamen halverwege de aflevering dan ook samen met de herder voorbij gewandeld.

De Woeste Grond is een slagerij die meukvrij vlees levert. Vlees dat vrij is van antibiotica, medicijnen en ontwormingsmiddel en van dieren die niet bijgevoerd zijn met mais of soja. De dieren die in de eigen slagerij worden uitgebeend komen van natuurboeren en schaapherders, zoals die in Orvelte.

Wat ik prachtig vond om te zien is dat de ondernemer zich aanpast aan de natuur, en niet andersom. Het vlees wordt niet geleverd op bestelling, maar als bijvoorbeeld een kudde moet worden uitgedund. Het lijkt heel idealistisch en ik vroeg ze dan ook, kunnen we iedereen in Nederland op deze manier voeden? En moeten we überhaupt wel vlees eten?

We hebben het niet alleen over natuurvlees en het slagersvak, maar ook over de jacht, intuïtief eten, de smaak van vroeger en tegenslagen uit onverwachte hoek. Wat me het meest is bijgebleven is met hoeveel respect, integriteit en passie deze ondernemers over de dieren en hun welzijn praten.

In deze podcast leer je:

  • Wat is natuurvlees?
  • Is er genoeg natuurvlees voor alle Nederlanders?
  • Hoe kan je slager zijn en begaan zijn met het welzijn van dieren?
  • Wat gebeurt er met het vlees uit de Nederlandse vleesindustrie?
  • Hoe werkt de jacht?

Een gesprek dat mij enorm de ogen heeft geopend en ik wens jou hetzelfde toe. Heel veel luisterplezier!

De Woeste Grond

Psycholoog, ondernemer, podcastmaker, schrijver en eigenwijze rebel op zoek naar vrijheid. In je hoofd en daarbuiten - Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Laat een reactie achter:

Transformatie Podcast
Aflevering 37