Prof. Dr. Witte Hoogendijk is psychiater, hoogleraar en hoofd van de afdeling Psychiatrie bij Erasmus MC in Rotterdam. Samen met Wilma de Rek schreef hij het succesvolle boek Van big bang tot burn-out, en de opvolger Leef als een beest.

Lijkt het nu zo, of zijn er tegenwoordig steeds meer mensen met stress verschijnselen dan vroeger? Professor Hoogendijk neemt ons vanuit het Erasmus MC mee naar het hoe en de waarom. Om stress te begrijpen is het cruciaal om het te bekijken vanuit een evolutionair perspectief. De stress die dieren hebben is, net als de stress die de mens had voor de tijd van de agrarische revolutie, niet te vergelijken met de stress die we in onze moderne wereld tegenkomen.

In deze podcast leer je:

  • Wat stress precies is
  • Wat overspannen zijn inhoudt
  • Wat een burnout is
  • Wat een depressie is
  • Hoe social media stress kan veroorzaken
  • Hoe je van stress af komt

Bekijk de podcast met Witte Hoogendijk

Genoemde boeken

Comments (2)
  1. Samen met de Jocko podcast en Eindbazen toch wel de top 3 van mijn podcast lijstje :)met name social media en het gebruik van de smartphone is een topic wat ik mega interessant vind. Ik vroeg me af hoe kijk jij aan tegen het verslavende aspect ervan? Er wordt wel eens gezegd dat het als een soort cocaïne is vanwege het vrijkomen van dopamine elke keer. Anyways Keep it up, super inspirerend en er zitten altijd wel een paar gold nuggets bij!

    • Wat leuk Martijn! Ik denk dat de telefoon op zichzelf niet verslavend is, maar dat sommige mensen (ik ook) makkelijker ‘vatbaar’ zijn voor sommige verleidelijke elementen ervan, zoals bijvoorbeeld het scrollen op social media en de instant gratification van meteen álle gedachten met anderen/de wereld te delen. Het is een fantastische tool, zolang je je er niet door laat meeslepen en jezelf in de hand houdt. Work in progress ook voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *