Bol.com is doorgaans blij met mij als boekenliefhebber, jaarlijks vallen er zo’n 30 pakketjes op de mat (ik heb het voor de grap eens nageteld).

Lees ik alle boeken? Soms niet, of maar half. In Japan hebben ze er een woord voor: tsundoku (meer boeken bezitten dan je daadwerkelijk leest).

Tot een paar jaar terug voelde ik me schuldig over de stapel nog-te-lezen boeken, maar dat is nergens voor nodig volgens Nassim Nicholas Taleb (in dit artikel): “Surrounding ourselves with unread books enriches our lives as they remind us of all we don’t know“.

Ik weet niet of ik het met diezelfde Taleb eens ben dat ongelezen boeken méér waard zijn dan gelezen boeken. Ik vind het heerlijk om mezelf in een goed boek onder te dompelen, passages te onderstrepen en soms aantekening erin maken (en ook half uitgelezen boeken hebben nut).

In de straat waar ik ben opgegroeid, kwam elke twee weken een bus vol met boeken, een service van de stadsbibliotheek en ik keek het meeste uit naar de zomervakantie, want dan mocht je extra veel boeken (6 stuks) per keer lenen. Nu zijn de momenten in de hangmat (onder een dekentje), weggedoken in een boek, een van m’n favoriete momentjes.

“Boeken zijn de geniale filtraten van mensen die hier jaren aan gewerkt hebben en die jij in één week uit kan lezen.” Richard de Leth in #25

Ik zal deze pagina regelmatig updaten met de titels die de meeste indruk op me hebben gemaakt. Omdat boeken tof zijn. En ik stiekem droom van een boekenclubje.

Boeken top 3 (maart 2020)

Alle onderstaande linkjes naar Bol.com zijn affiliate linkjes (ik krijg dan een heel klein percentage over je aankoop).

Wisdom & Meaning

Out of Your Mind – Alan Watts

Nam ik mee naar de jungle in Peru en is een van m’n favoriete boeken (en leraren).

The Book – Alan Watts

On The Taboo Against Knowing Who You Are. Dit boek hielp me non-dualiteit (iets) beter te begrijpen.

Be Here Now – Ram Dass

Van Harvard professor, via de psychedelica (LSD) op het spirituele pad en een van de wijsgeren waar ik me het meest mee kan identificeren. Boek is een aanrader: super mooi geïllustreerd en heldere spirituele inzichten (waar ik veel aan heb gehad. Dit album met East Forest ook).

Ego is the Enemy – Ryan Holiday

The Obstacle is the Way – Ryan Holiday

Persoonlijke notities – Marcus Aurelius

Dit boek las ik in een verdwaald vak op de uni genaamd “het autobiografe zelf”. De rest van dat vak heb ik niet gevolgd omdat ik uit die minor was gestopt, maar dit boekje was het eerste zaadje dat meteen diep gepland is en die diepe indruk achter gelaten heeft. Marcus Aurelius is een van mijn grote helden.

Die vier inzichten – Don Miguel Ruiz

En later ook het vijfde inzicht. Leefregels waar ik keer op keer naar terug grijp (omdat ze ook keer op keer nodig blijken of ik weer ‘terug val’ in oude patronen). Simpel, maar bijzonder krachtig: Neem niks persoonlijk en doe geen aannames, zijn er twee van. Maakt het leven een stuk relaxter 😉

Man’s Search For Meaning – Victor E. Frankl

Tantra – Osho

As a Man Thinketh – James Allen

(Praktische) Spiritualiteit

Verlichting voor luie mensen – Paul Smit

Helemaal naar de medi-tering – Mark Siegenbeek van Heukelom

Verslaafd aan denken – Jan Geurtz

Vrij van gedachten – Jan Geurtz

The untethered soul – Michael Singer

The surrender experiment – Michael Singer

Dark nights of the Soul – Thomas Moore

Care of the Soul – Thomas Moore

Waking up – Sam Harris

The Power of Now

Moeiteloos jezelf zijn – Vera Helleman

Dit boek werd me door 4 mensen aangeraden… en blij dat ik naar ze geluisterd heb! Vera bespreekt in korte helderen hoofdstukken wie je nu echt bent, en wat je relatie is tot jezelf, anderen, je lijf en het leven/universum.

Wijzen naar de maan – Jan Geurtz

The universe has your back – Gabrielle Bernstein

Amerikaans, maar lekker luchtig en makkelijk leesbaar dat me de gewoonte bracht om vaker te vragen “Wat kan ik hiervan leren?”

Psychedelica

How to change your mind – Michael Pollan

Iedereen die ook maar vaag iets over Ayahuasca, microdoseren en de psychedelische revolutie heeft gehoord en meer wil weten: dit zou je bijbel moeten zijn. Persoonlijk ben ik ontzettend geïnteresseerd in de therapeutische toepassing van psychedelica, maar hier rust helaas nog een taboe op). Dat mag veranderen volgens Pollan.

Pihkal – Alexander T. Shulgin

Het eerste deel van dit boek liet me zien dat je middelen zoals MDMA in therapeutische en zeer betekenisvolle manier kan inzetten. In het tweede deel staan alle formules voor chemische drugs. Tenzij je een enthousiaste thuiskok bent kan je dit dus overslaan.

Food of the Gods – Terence McKenna

De lessen van Don Juan – Carlos Castenada

Het eerste boek dat ik las waarin sjamanisme en psychedelische middelen de hoofdrol speelden. Carlos Castanada gaat als Westers geschoolde antropoloog in de leer bij Don Juan, een Yaqui Indiaan en sjamaan in Arizona. Hij werkt hierbij met verschillende plant-medicijnen, waaronder Peyote.

Zelfhulp, leiderschap en groei

De edele kunst van not giving a fuck – Mark Manson

Terechte bestseller als je het mij vraagt. Interessant om te zien hij concepten die ik vaak lastig uit te leggen vind, voor een groot publiek toegankelijk maakt. 

You Are A Badass – Jen Sincero

The big leap – Gay Hendriks

Wat zijn beperkende overtuigingen en hoe houden ze je uit je Zone of Genius?

Is dit het nou? – Mark Siegenbeek van Heukelom

De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

Extreme Ownership – Jocko Willink

Emotie encyclopedie – Vera Helleman

Na afloop van de podcast die ik met haar opnam, kreeg ik deze cadeau: een naslagwerk met daarin 350 emoties omschreven. Wat zijn ze, waar komen ze vandaan en het allerbelangrijkste: wat willen ze ons vertellen?

Flourish – Martin Seligman

The Four Tendencies – Gretchen Rubin

Het feit dat ik meerdere keren tijdens een training het persoonlijkheidsmodel, dat Gretchen Rubin in dit boek presenteert, op whiteboards aan het tekenen was en zowel ikzelf als de deelnemers aan de training enthousiast werden van de implicaties en praktische toepasbaarheid ervan, maakt dit boek naar mijn ervaring een absolute aanrader.

Better Than Before – Gretchen Rubin

Gewoonten zijn de bouwstenen van gedrag. En ver-schrik-ke-lijk moeilijk om te veranderen. Ieder die zich voorneemt om gedrag aan te passen (vaker sporten, meer lezen of minder klagen, iemand?), komt hier vroeg of laat vanzelf achter. Dit boek geeft 21 nuttige strategieen om dit voor elkaar te krijgen!

Nice Girls don’t Get the Corner Office – Lios P. Frankel

Synchroniciteit – Joseph Jaworski

Kun je een rups leren vliegen? – Jan Bommerez

Het boek over transformaties dat me door een zeer bekwame life-coach werd aangeraden en dat de aanleiding was om Jan ook uit te nodigen in de podcast.

De verslaving voorbij – Jan Geurtz

Geld verdienen & Ondernemerschap

You Are A Badass at Making Money – Jen Sincero

Crush it – Gary V.

Growth Hacker Marketing – Ryan Holiday

Mike Michalowicz  – Profit First

Op de een of andere manier lukt het om alles te betalen… maar blijft er eigenlijk daarna geen geld meer over om mezelf uit te betalen. Ik herkende mezelf echt in alle voorbeelden in dit boek! Het systeem daarom geïmplementeerd (niet heel ingewikkeld) en ik moet zeggen: het werkt echt fijn. Je werkt bijvoorbeeld met een verdeelsleutel voor alle inkomsten en maakt potjes/bankrekneningen voor BTW, winst, onkosten etc. Heel simpel, super effectief en ik ben onwijs blij dat ik het geïmplementeerd heb.

Femke Hogema – Winstgevende plannen

Unshakeable – Tony Robbins

Tony Robbins is natuurlijk bekend van zijn motivational seminars. Hij heeft echter ook met de groten der aarde gesproken over investeren en vermogen opbouwen. Ik wist niks pensioenen, beleggingen en de aandelenmarkt of het effect van cumulatieve rente, kortom financieel niet echt wijs. Klinkt heel droog maar Tony weet het duidelijk en overtuigend te vertellen en ik ben onwijs blij met de lessen hieruit!

Rich dad poor dad – Robert Kiyosaki

Een makkelijk te lezen boek(je) waarom Robert Kiyosaki verslag doet van de adviezen van zijn 2 vaders. Een vader heeft een normale baan als leraar (De poor Dad) en de andere vader heeft een eigen bedrijf (Rich dad). Het leerde me wat assets en liabilities zijn en andere belangrijke lessen over financiele onafhankelijkheid. Een echte eye-opener voor me!

Metafysica

The Art of Living – Bob Proctor

The Miracle Club – Horowithz

Het gedachtengoed in dit boek, dat New Thought wordt genoemd, liet me zien hoe je streven, naar zelfactualisatie of rijkdom (attainment), kan laten rijmen met verlichting, overgave en/of non-dualiteit (non-attachment). 

Interessante perspectieven voor ieder die zich afvraagt: “Waarom zou je doelen stellen als alles gebeurt zoals het gebeurt (en we geen vrije wil hebben)?”

The Science of Getting Rich – Wallace D. Wattles

Think & Grow Rich – Napoleon Hill

De klassieker. Het boek waar zo’n beetje alle andere boeken over persoonlijke ontwikkeling op gebaseerd zijn. Napoleon Hill deed onderzoek naar het succes van de in die tijd meest succesvolle ondernemers en komt tot de conclusie dat je mindset key is. Het basis principe is dat verlangen, vertrouwen en doorzettingsvermogen je niet alleen rijkdom, maar succes op alle vlakken kan geven als je negatieve gedachten kan onderdrukken en je focus blijft houden op je lange termijn doelen. Leuk weetje: het idee voor de masterminds komt uit dit boek. Soms wat ‘stoffig’ maar desondanks een aanrader (ook al luisterboek).

Lifecrafting

Nooit meer te druk – Tony Crabbe

Sinds dit boek spot ik mezelf op het geven van “Druk” als antwoord op de vraag hoe het met me gaat. In plaats daarvan heb ik er “Lekker bezig” van gemaakt. Weer zo’n boek met veel ezelsoortjes en onderstreepte alinea’s.

Liefde & Relaties

Over liefde en loslaten – Jan Geurtz

Verslaafd aan liefde – Jan Geurtz

Eating psychology, Lijf & Voeding

The Slow Down Diet – Mark David

Never mind die afgrijselijke titel: dit boek is echt een aanrader! Ik volgende opleiding tot Eating Psychology Coach bij deze auteur en dit was mijn gate-way naar meer diepgang en spiritualiteit (van de opleiding ging eigenlijk maar 5% over macro’s en voeding)

Nourishing Wisdom – Mark David

Na alle Paleo boeken die ik gelezen had (hier niet opgelijst) voelde dit als de ontbrekende schakel. Een uitgebalanceerd en onderbouwd model waarin ook ruimte is voor pleasure foods en waarin ik voor de eerste keer over de voordelen van (intermittend) vasten las.

The Gift of our Compulsions – Mary O’Malley

“Compulsions” zijn letterlijk “dwanghandelingen”, maar in dit boek bedoelen ze: moeilijk te doorbreken patronen, die bestaan om ons iets leren (en die waardevolle lessen bevatten voor groei).

10% Human – Allana Collan

Een eye-opener die je nooit meer op dezelfde manier naar de wereld laat kijken. Of beter gezegd naar je lijf (en darmen) laat kijken! Ik wist wel dat m’n darmflora belangrijk was, maar ik had nooit gedacht dat dit zo’n vergaande en grote invloed zou hebben. Niet alleen op m’n gezondheid, maar ook op m’n energie, humeur en zelfs voedingskeuzes. Ik vraag me nu zelfs af of ‘ik’ wel aan het roer sta, of dat dit de bewoners van mijn darmen zijn…

The Dorito Effect – Mark Schatzker

Mind-blowing. Waar Pollan de voorzet geeft kopt dit boek het in. Het geeft weer waarom en hoe de toevoeging van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen ons lijf in de war schopt en waarom het dan zo moeilijk is om te vertrouwen op ons lichaam als het gaat om de juiste voedingskeuzes te maken. Want je lijf weet precies wat het nodig heeft, al eeuwenlang en de beste voedingsadviseur, dat ben je zelf.

Perfect Health Diet – Paul Jaminet

Na alle Paleo boeken die ik gelezen had (hier niet opgelijst) voelde dit als de ontbrekende schakel. Een uitgebalanceerd en onderbouwd model waarin ook ruimte is voor pleasure foods en waarin ik voor de eerste keer over de voordelen van (intermittend) vasten las.

Een pleidooi voor echt eten – Michael Pollan

Dit boek was een groot feest van herkenning, en érkenning. Het maakt een statement weg van de reductionistische manier om tegen voeding te kijken (wie wil er überhaupt macro’s uitrekenen) en pleit voor een bredere visie waarin ook culturele en sociale functies van voeding een plek krijgen. Een must voor iedereen die op een gezonde (en zeer smaakvolle) manier met eten bezig wil zijn.

Aangeraakt, maar (nog) niet uitgelezen

Ik heb mezelf aangeleerd om me niet schuldig te voelen als ik boeken niet helemaal uitlees. Wie zegt eigenlijk dat je een boek van A to Z en van voor naar achter moet lezen?

  • King, Warrior, Magician, Lover – Robert Moore.  Voor 60% gelezen. Geweldig als je net als ik van archetypen en persoonlijkheidsmodellen houdt.
  • Beyond Good and Evil – Friedrich Nietzsche.  Pas net in begonnen en dit wordt m’n volgende leesproject.
  • Power vs. Force – David R. Hawkins.  Voor 50% gelezen, maar verloor interesse in het laatste stuk over de diverse toepassingsvelden.
  • The Ethical Slut – Janet W. Hardy. Over polyamorie en open relaties. Gescand/gelezen. Cadeau gekregen van een luisteraar en erg vermakelijk!

Boeken van podcastgasten

Van Big Bang tot burn-out – Witte Hoogendijk

Wat vinden we van stress, overspannenheid en burn-out als je helemaal uitzoomt en vanuit het ‘big history’ perspectief gaat kijken? Ik stond Witte daarnaast te woord in deze podcastaflevering.

Rake vragen – Siets Bakker

Over het systemisch domein en om los te maken wat vastzit. Het gesprek over opstellingen en patronen doorbreken dat ik met Siets in de podcast had was een juweeltje.

Helemaal naar de meditering – Mark Siegenbeek van Heukelom

Michael Pollan

Pollan staat bovenaan omdat hij nog meer van mijn favorieten schreef en net als bij Jan Geurtz vind ik het prachtig hoe zijn boeken en de lijn/ontwikkeling daarin zich met mijn leven verweven heeft.

Michael Pollan is wetenschapsjournalist en Harvard professor en voegde op zijn 62ste een boek over de geschiedenis en toepassing van psychedelische drugs aan zijn invloedrijke oeuvre met bestsellers toe. Hij vertelde er onder andere in de Joe Rogan podcast over .

Ik had de eer om hem ook te interviewen en hij vertelde me dat hij het liefste elke verjaardag een LSD trip zou nemen (maar dat hij hier helaas, vooral voor het Amerikaanse publiek, niet openlijk over kan praten). Hoe cool ben je dan.

Mitch Horowitz

Vergeet heel even Think and Grow Rich (en the Law of Attraction gewoon helemaal) en verdiep je in het heerlijke tapijt dat Mitch Horowitz weefde over metafysica, self-mastery en mind power, met maar één boodschap: see for youself!

De quote die me triggerde om me in zijn boeken te verdiepen komt uit een podcast die hij met Duncan Trussel opnam:  “You don’t manifest your reality, you select your reality.”

Het was een ontzettende eyeopener om te zien dat je een boek over manifestatie kan schrijven zonder het een schreeuwerig zelfhulp- of marketingboek te laten zijn. Dat je zelfhulp en empowerment kan benaderen vanuit een filosofisch, historisch en ethisch perspectief, zonder overdreven spiritueel woo woo stuff

The botany of desire – Michal Pollan

Ik weet niet of ik plantbewustzijn snap. Wat ik na dit boek wel snap, en fascinerend vind, is hoe planten (zoals de aardappel, appel, tulp en wiet) hun stempel op onze ontwikkeling hebben gedrukt (en wij op die van hen).

Copy link
Powered by Social Snap